Lær hvordan du best åpner og bevarer brunost
Hullene i emballasjen kan brukes aktivt. Videoen viser hvordan.

 
Tonje Blandhoel, merkevaresjef hos TINE SA viser hvordan brunosten skal åpnes og bevares.
Behold originalemballasjen og bruk lokk. Da varer brunosten lenger.

Dinside.no har laget en video om hvordan du åpner og bevarer brunost. Hvis du beholder emballasjen og setter lokk på, varer den lenger.

- Det er dette som er den beste løsningen for å bevare osten i den optimale kvaliteten over tid, forteller merkevaresjef Tine Blandhoel i TINE, som i denne videoen viser hvordan brunost skal åpnes. Se videoen her.


Pakket i plast siden 1956
Opprinnelig ble avkjølt brunostmasse formet og presset inn i treformer før den ble duppet i voks for forsegling. Deretter ble den pakket inn i papiremballasje. I 1956 ble den for første gang pakket i plastpose, og med unntak av en periode hvor osten også ble pakket inn i aluminiumsfolie, har poseemballasjen bestått.

Du bevarer osten best og lengst dersom du beholder plasten på osten, åpner den som vist på videoen ovenfor og ved å benytte et brunostlokk til å beskytte toppen etter åpning.

Det du ikke ønsker, er at det skal komme luft til osten - da er det stor fare for tørre kanter og muggdannelse. Holder du imidlertid osten lufttett, er det gode muligheter for at du kan ha glede av brunosten lenge.

Emballasje gir holdbarhet
Hvor lenge brunosten din holder avhenger av oppbevaring. Men i teorien har brunost en holdbarhet på ett år etter produksjonsdato. Dette henger sammen med emballasjen. Blandhoel forklarer at brunost tappes i poser ved 80 grader og forsegles umiddelbart med sveising - og at det derfor er et svært stabilt produkt.

- Brunost har også lite vanninnhold - knapt 20 prosent - og dette vannet er mettet med melkesukker, forteller Blandhoel til Dinside.

- Dermed blir vannaktiviteten veldig lav og uegnet som vekstmedium for bakterier. Så lenge plastposen og sveisen er luft-tett vil heller ikke mugg kunne vokse. Derfor holder brunosten seg stabil i minst ett år med dagens emballasjeløsning.

Ingen modning etter pakking
I motsetning til i hvitosten, hvor et aktivt modningsenzym gjør at smaken og konsistensen utvikler seg i løpet av lagringen, er modningsenzymene i brunosten inaktivert på grunn av den høye temperaturen over lang tid under bruningen.

Osten får derfor ingen videre «modning» etter pakking.

- Etterhvert kan fettet bli oksidert og smakskvaliteten svekkes, men det tar over ett år før det merkes, hevder Blandhoel.


 

 


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2015-12-01

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
Forbrukeratferd holdbarhet plastemballasje

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC