...
Norner tror på økende etterspørsel etter plast 
- Enkelte bruksområder er under press. Det er bra fordi plast er et altfor viktig materiale til å misbrukes, sier Thor Kamfjord.

Forsknings- og teknologisenteret Norner tror at plastforbruket i verden vil øke i tiden som kommer. Faktisk er etterspørselen større enn produksjonskapasiteten.

– Det globale forbruket av plast vil øke i årene som kommer. Men enkelte bruksområder er under press. Det er bra fordi plast er et altfor viktig materiale til å misbrukes, sier Thor Kamfjord, direktør for forretningsutvikling i forsknings? og teknologisenteret Norner i en melding.

Enorm utvikling i Kina og India
Senteret har forsket på plast i industrien i over 40 år fra Stathelle i Telemark. Nå peker de på at etterspørselen etter plast de siste årene har oversteget produksjonskapasiteten globalt.

– I Vest-Europa har forbruksveksten av plast ligget mellom 1,5 til 2 prosent de siste årene. I Sentral- og Øst-Europa har veksten vært mellom to og fire prosent. Kina og India er i enorm utvikling. Kineserne og inderne har en nesten dobbelt så høy forbruksvekst av plast som europeere, sier Kamfjord.

Bedre økonomiske forhold i større deler av Asia blir sett på som en av årsakene til at plastens fremtid fortsatt er trygg på et globalt nivå.

Bedre økonomi i Asia
- Økonomien der er blitt bedre, og da skal det bygges flere hjem, næringsbygg og infrastruktur. Plast er et viktig materiale for bygg og infrastruktur. Men i Asia har stadig flere råd til å kjøpe biler, elektronikk og hvitevarer, også i disse varene er plast et mye brukt materiale, sier Kamfjord.

Senteret skriver at arbeid med å forhindre matsvinn i verden også vil øke forbruket av plast. I Vesten blir mat behandlet for å forhindre at den blir gammel og forråtnes før den blir spist. 

Denne metoden er ifølge senteret bærekraftig og vil sørge en økning av plastforbruket til matemballasje i tidene fremover.

– Forbud mot engangsplast betyr lite for etterspørselen
Å gå mot forbud mot enkeltprodukter som sugerør og engangsartikler mener Kamfjord ikke vil ha stor effekt på etterspørselen. Han mener det er bedre å satse på økt gjenvinning av produkter, og å sørge for at så lite som mulig havner på avveie.

– Vi må se på plast som en ressurs og lage systemer som sikrer at plast ikke kommer på avveie, men blir samlet inn og gjenvunnet. Her har både industri, myndigheter og forbrukere et ansvar. 

- Vi ser at plastindustrien forbereder seg på at det vil bli økende etterspørsel av gjenvunnet plast og til en viss grad på bekostning av jomfruelig plast. 

- Flere plastprodusenter investerer nå i gjenvinningsindustri og i teknologi som sikrer at kvaliteten på gjenvunnet plast øker og at kostnaden på gjenvunnet plast reduseres, forteller Kamfjord.


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2019-01-10

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
etterspørsel markedsutvikling plastproduksjon

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.


HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC