...
58,2 % av PET-flaskene ble samlet inn i Europa i 2017
Direktør Christian Crepet i Petcore Europe ønsker harmonisert innsamling av PET i Europa.
i Norge blir 95 prosent av PET-flaskene på markedet samlet inn, ifølge Infinitum.

ICIS og Petcore Europe har gjennomført en undersøkelse som viser at 58,2 prosent av PET-flaskene i Europa ble samlet inn i 2017, en økning på 2,9 prosent fra 2016.

Av 3.3 millioner tonn med PET-flasker på det europeiske markedet i 2017, ble 1,9 tonn innsamlet. 1.741.700 tonn PET ble gjenvunnet i 2017.

- Innsamling og gjenvinning av PET er eksepsjonell i plastemballasjeindustrien og viser den viktige rollen materialet har i sirkulær økonomi, sier Christian Crepet, Executive Director i Petcore Europe.

Høyest gjenvinning nord i Europa
I EU er Finland og Tyskland på topp med en innsamlingsgrad på 90-95 prosent. I Norge har Infinitum en godkjent innsamlingsgrad på 95 prosent. 

I Middelhavslandene og Øst-Europa blir under 30-40 prosent innsamlet, og tallene varierer sterkt fra land til land. Dette skyldes forskjellige metoder for innsamling og sortering.

Undersøkelsen viser også en økning for PET-skåler i klare og ugjennomsiktige baller. Men selv om disse produktene er gjenvinnbare, har de en negativ effekt på de gjenvunnede flakene. Andelen klare baller varierer fra 1 prosent til 12-18 prosent i de forskjellige landene.

Ønsker separate strømmer for ugjennomsiktige skåler og flasker
Når det gjelder skåler og ugjennomsiktige flasker i baller med blandet farge er innsamlingsgraden fra 1-25 prosent. Disse materialene regnes som vanskelige å gjenvinne og bør ifølge Petcore samles inn i separate strømmer.

I Europa ble det i 2017 gjenvunnet 1.741.700 tonn PET i 2017, med en uutnyttet kapasitet på 296.400 tonn.

Det viktigste markedet for rPET er ark (40%), formblåsingsapplikasjon (29,5%) og fiber (15,5 %). De resterende 15 prosentene brukes til stropping og andre bruksområder.

Vil ha harmonisert innsamlig i hele Europa
- I dag blir alle drikkevareflasker i PET og de fleste PET-skåler designet for gjenvinning. Europeiske PET-gjenvinnere har en uutnyttet kapasitet, og merkevareeierne har forpliktet seg til å bruke mer gjenvunnet PET.

- Det krever harmonisert innsamling over hele Europa, sier Christian Crepet. Detaljene i rapporten bil bli presentert på Petcore Europe Conference ii Brussel 6.-7. februar 2019.


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2018-12-20

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.


HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC