...
Danskene roser utvidet pant men hevder det ikke er nok
Plastindustrien roser utvidet pant, men sier at mye mer må gjøres for å øke gjenvinning av plast.

Juice- og saftflasker blir fra 2020 en del av det danske pantesystemet og kan dermed være sikre bedre tilgang til resirkulerte materiale av høy kvalitet.

Den danske bransjeorganisasjonen Plastindustrien roser tiltaket med utvidet pant men understreker at utvidelsen ikke kan stå alene. - Det danske avfallssystemet har behov for en grundig serviceundersøkelse hvis gjenbruk virkelig skal boostes, sier miljøpolitisk sjef Christina Busk.

Øker tilgangen på resirkulert plast av god kvalitet
Det er den danske Miljø- og næringsmiddelministeren Jakob Elleman-Jensen som meddeler at fra januar 2020 kan saft- og juiceflasker pantes sammen med flasker for brus, vann, øl, iste og energidrikke.

- Vi har mange bedrifter som roper etter mer resirkulert plast av god kvalitet. Å få flere flasker inn i pantesystemet kan være en del av løsningen på den utfordringen, sier Elleman-Jensen som ser positivt på utvidelsen.

Utvidelsen av pantesystemet omfatter cirka 52 millioner flasker i året. Det tilsvarer 6.000 tonn plast, noe som tilsvare cirka fire prosent av det samlede retursystemet. Beslutningen er basert på en analyse om utvidelse av pantesystemet som departementet utførte sammen med danske TI.

Pant er ikke nok, mener Plastindustrien
- Det er svært positivt at beslutningen er basert på solid kunnskap om hva som faktisk er best for miljøet og klimaet, sier Christina Busk.

Men hun mener også at det ikke er nok å utvide pantesystemet.

– Dagligvarebutikker og kjøpmenn er ikke egnet til å fungere som avfallssentraler. Derfor ser jeg på utvidelsen som et trist symptom på at vi ennå ikke har lykkes i å innrette avfallshåndteringen optimalt, sier Christian Busk.

- Pant kan være et fint supplement, men det er langt fra nok. Det er en grense for hvor lenge vi kan bygge oppå eksisterende systemer. Skal vi bli enda bedre på gjenbruk, krever det mer ensartet avfallssortering på tvers av kommunegrense med fokus på plastens kvalitet.

Busk mener også at private virksomheter må få bedre tilgang til husholdningsavfall som kommunene i dag har monopol på.


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2018-06-29

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
gjenvinnbar emballasje gjenvinning materialgjenvinning pantesystemer resirkulering resirkulert resirkulert plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.


HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC