...
Europas grønneste data-senter utvikles nå i Norge
Lefdal Mine Datacenter ligger 150 meter inni fjellet mellom Måløy og Nordheimsund og kjøles med fjordvann.
Serverne i disse containerne kan lagre inntil 30 milliarder GB med informasjon.

Ved hjelp av ABB-teknologi skal Lefdal Mine Datacenter blir Europas største datasenter og samtidig ha det minste miljøfotavtrykket.

En gang i tiden ble mineraler brukt til industrielle prosesser som å lage stål. Nå kommer stålet tilbake under jorden når Lefdal planlegger Europas største og grønneste datasenter.

150 meter inni fjellet
Lefdal Mine Datacenter har vært i drift siden mai 2017 og er bygget 150 meter inn i fjellet som tidligere ble brukt til å utvinne olivin, et mineral som brukes i stålproduksjon. Fjellhallen på seks etasjer ligger mellom Måløy og Nordfjordeid.

Datasenteret for kun strøm fra lokalprodusert fornybar energi og kjøles med vann fra fjorden som har fire isbreer rett ved. ABB har levert infrastrukturen for det elektriske anlegget som lager ren energi med fire vannkraftstasjoner og to vindparker med en kombinert kapasitet på 300 MW.

Datasentere er blant de største forbrukerne av energi, men Lefdal Mine er bemerkelsesverdig energieffektivt, siden de bruker kaldt vann fra den 565 meter dype fjorden til kjøling. Datasenteret ligger under havnivå, noe som eliminerer behovet for høykapasitets pumper til å løfte vannet.

Effektivt kjølesystem
Kjølesystemet ved datasenteret har en energieffektivitet og et strømforbruk som gjør det til ett av de grønneste i verden, med 30-40 prosent energibesparelse i forhold til tradisjonelle datasentre.

- Kjøling er essensielt fordi disse serverne genererer store mengder varme. Siden vannkjøling er så effektivt, kan disse serverne kjøre med opptil 50 kW strøm. Med luftkjøling kommer man ned i 7-8 kW, sier Mats Andersson, markedsdirektør i Lefdal Mine Datacenter.

Datasentre er ryggraden i våre daglig liv. De lagrer alle data som genereres av smart utstyr, forretninger og sosiale media. Uten disse, ville vi ikke kunne sjekke trafikken, været eller andre oppdateringer fra folk vil følger. Utviklingen med smart emballasje, skaper også mye data.

Små og store teknologibedrifter er dermed avhengige av datasentere for å betjene kunder verden over. Pålitelighet betyr dermed alt for et datasenter som må være i drift 24 timer i døgnet.

Kommer i rett tid
ABB har bygget et nødanlegg med UPS-systemer installert i hver seksjon av datasenteret. Ved nettproblemer, tar UPS-ene over i løpet av millisekunder og sikrer strømtilførsel til generatorene kommer i gang.

- Vi i ABB er stolte av å delta i et så innovativt prosjekt, sier Ciaran Flanagan, Global Segment Leader Data Centers. – Behovet for energieffektivitet tar aldri slutt. Det er ikke bare et ønske men et krav at vi tar det alvorlig i ABB.

Norge har planer å bli en stormakt når det gjelder grønne datasentere, og Lefdal Mine Datacenter kommer dermed i rett tid


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2018-06-29

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
datafangst datalagring datasenter

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.


HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC