...
Tesco fjerner best-før-etiketter på frukt og grønt
Tesco vil stopp kasting av spiselig mat og fjerner derfor "best før"-merkingen på frukt og grønnsaker.

70 frukt- og grønnsaksprodukter i Tescos sortiment skal nå selges uten best-før-merking som et ledd i å redusere mengden mat som blir kastet, skriver Independent.

Etikettene skal fjernes fra produkter som epler, poteter, tomater, sitroner og andre sitrusfrukter og løk, blant annet. Dagligvarekjeden sier at beslutningen er basert på forskning foretatt av National Federation of Women’s Institute (NFWI). 

Under halvparten skjønner merkingen
NFWI har funnet ut at mindre enn halvparten av respondentene forstår hva «best før-datoen» egentlig betyr. Best før-etikettene settes på av dagligvarebutikkene som en kvalitetsindikasjon og viser at maten ikke er på sitt beste, men den er fortsatt spiselig etter at datoen er passert.

«Siste forbruksdag» indikerer at det er en helserisiko ved å spise maten etter at datoen er passert. Foods Standards Agency fastslår at best-før-datoen handler om kvalitet, ikke trygghet.

- Vi vet at noen kunder blir forvirret av forskjellen på «best før» og «siste forbruksdag», og dette kan føre til at fullt spiselig mat kastes tidligere enn nødvendig, sier Tescos sjef for matsvinn, Mark Little.

- Vi har endret merkingen av frukt og grønt, fordi dette er varene med høyest matsvinn. Mange kunder har fortalt oss at de velger frukt og grønt utfra produktenes utseende, framfor å se på datomerkingen på emballasjen.

Aktiv og intelligent emballasje viser tilstanden
Tescos har forpliktet seg til å stoppe kasting av spiselig mat. CEO Dave Lewis sa i desember 2017 at Tesco er den først dagligvarekjeden som slutter å kaste mat som er egnet for menneskelig forbruk og utfordret konkurrentene til å gjøre det samme.

Direktør i AIPIA, Eef de Ferrante, sier at dette er et viktig første skritt på veien med å fortelle forbrukerne om tilstanden på produktet inni emballasjen.

 – Vå håper at Tesco nå vil se på de mange leverandørene som kan tilby aktiv og intelligent emballasje. Tilstandsovervåking kan endre hele  bransjen, og vi applauderer Storbritannias største dagligleverandør for å ta denne modige og utfordrende beslutningen, sier han.


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2018-06-04

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
best før-dato holdbarhet holdbarhetsmerking matsvinn

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.


HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC