...
Økt sporbarhet gir mindre matsvinn, ifølge Bama 
Thomas Eie er senior emballasjeutvikler i Bama Industri og styreformann i Emballasjeforeningen.
Bama Industri har nå full kontroll med temperatur og ferskhet i salatbarene. Det gir bedre kvalitet og mindre matsvinn.

Bamas nye konsept gir full kontroll på salatbarer. Thomas Eie i Bama Industri sier at full sporbarhet på hvert enkelt produkt blant annet gir mye mindre mastvinn.

Forbruket av frukt og grønt er svakt økende i Norge, og det er helsefokus som er drivkraften. Manglende kunnskap, dårlig kvalitet, høye priser og tilberedningstid er barrierer som hindre folk i å spise mer av disse produktene.

Bama har derfor tatt tak i dette.
– Emballasjen må være tilpasset produktets respirasjon ved den aktuelle lagringstemperatur. Det er ikke så lett siden både respirasjon og lagringstemperatur kan variere, forklarer Eie i et intervju med Matindustrien.

Målet med emballeringen er en passe gassutveksling slik at respirasjonen senkes og holdbarheten økes på grunn av riktig atmosfære inni pakningen.

– Det høres lett ut, men det kan være vanskelig. Noen ønsker for eksempel å blande to produkter med ulike krav, sier Eie, og understreker at produktene uansett på beskyttes for uttørking.
– Mange er sinte på plasten, men det handler om produktenes holdbarhet. Pakker vi i plast går svinnet ned, og svinnet trumfer alt. For miljøet er mindre matsvinn viktigst.

Gjenvinnbar
I tillegg til å forhindre svinn skal emballasjen også helst kunne gjenvinnes. – Vi vurderte veldig et plastmateriale med kalk/talkumholdige materialer, men det slo vi fra oss. Biopolymerer, PVC, PC og PS er vi også skeptisk til blant annet fordi det ikke finnes noen materialstrøm for disse, forteller Eie.

PE, PP og PET basert på «grønt karbon» eller resirkulerte materialer ønskes derimot velkommen i Bama, som også jobber mye med emballasjeoptimering.

– Vi har spart masse emballasje på å optimere. Det er mye penger å spare på å ha optimert emballasje. Og så er det et myndighetskrav.

PackMan
For å hjelpe med optimeringen og sikre seg god oversikt over egen emballasjebruk har Bama i samarbeid med Emballasjeforeningen og NOK (Næringslivets Emballasjeoptimeringskomite) fått Østfoldforskning til å lage et webbasert verktøy for emballasjeoptimering: PackMan – Packaging Management Tool.

Verktøyet har også en modul for å dokumentere optimering av emballasjen i henhold til CEN-standardene.

– Tanken er å tilby verktøyet til alle interesserte norske emballasjebrukere for å fremme arbeidet med emballasjeoptimering og avfallsreduksjon i Norge, men internasjonal markedsføring utelukkes ikke, sier Eie.

Nytt, selvbetjent salatbar-konsept
I et samfunn med stadig flere singelhusholdninger og mer «nomadeforbruk» tilbyr salatbarkonseptet en måte å øke tilgjengeligheten av sunne og ferske produkter.

Bama har nå utviklet et nytt konsept som gir full kontroll på temperatur og ferskhet i verdikjeden. Ved hjelp av QR-kodemerking og engangsbeger i miljøvennlig rPET blir salatbarene mer hygieniske og maten tryggere, forklarer Eie.

– Nå vet man nøyaktig hvor lenge produktene har ligget i salatbaren. Ved hjelp av en app varsles det når produktene har lagt for lenge.

Mindre svinn
Appen sender ut varsler ved temperaturavvik, når produktets holdbarhet går ut og når salatbaren må rengjøres. I appen finner man også oversikt over lagerstatus, svinn, liggetid og temperatur. Samt mulighet for auto-ordre.

Salatbarene følges også med nettbrett og vekt slik det som må kastes registreres. Her får du et mål på svinnet og kan planlegge bedre for å få redusert svinnet. Appen kan også brukes til statistikk.

– Full sporbarhet på hvert enkelt produkt gir blant annet mye mindre matsvinn fordi man slipper å tømme salatbaren hver kveld og kaste alle restene.


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2018-03-23

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
Emballasjeforeningen matsvinn PackMan

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.


HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC