...
Rask snuoperasjon berget Norgesmøllenes hylleplass
Bent Solbakken og Tine Halvorsen med noen av de nye glutenfrie produktene som nå er på plass i hyllene.
Den glutenfrie produktblandingen kjøres gjennom sjekkvekt og røntgen før pakking.
Her pågår rengjøring av multihodevekten.
Vegatronicen står på skinner, slik at den kan flyttes fram og tilbake mellom Auger-filleren og multihodevekta.
Norgesmøllene har utviklet en serie med 10 glutenfrie produkter som pakkes i tre forskjellige posetyper.

Norgesmøllene hadde ledig hylleplass i butikk som de ønsket å fylle med en nyutviklet serie glutenfrie produkter. Men de hadde ingen pakkeløsning klar.

-Vi hadde utviklet 10 forskjellige glutenfrie produkter som skulle pakkes i tre forskjellige posetyper, så det begynte haste med å finne en løsning. Ellers ville vi miste hylleplassen, forteller Bent Solbakken, Fag og Prosjektdirektør i Norgesmøllene AS i Skien.

Kun Dynatec kunne levere innen fristen
Mange leverandører ønsket leveransen, men bare én skilte seg klart ut i prosessen, ifølge Solbakken.

- Dynatec AS var den eneste leverandøren som sa de kunne levere innen fristen. I tillegg kom de med en meget fleksibel løsning som med få tastetrykk og enkle grep har gjort omstillingen av pakkemaskin for pakking av de forskjellige sortene til en lek. 

Solbakken ser det som en ekstra trygghet at de har en egen serviceavdeling som gir kort responstid hvis uhellet først skulle være ute.

To forskjellige innmatningsløsninger
Ingen uvedkommende slipper inn bak døra der de mikser og blander de nyutviklede glutenfrie mel- og bakemiksene sine. Derfra slippes blandingene ned i to forskjellige trakter ut ifra hvilken pakkemetode som passer best for produktet. 

- Dynatec har levert utstyret som brukes fra trakten og ned til ferdig pakkede poser, sier Solbakken. 

For å kunne styre vektnøyaktighet på de forskjellige miksene var Norgesmøllene AS nødt til å ha to 
forskjellige innmatningsløsninger. Løsningen ble en multihodevekt fra Ilapak for grøvre blandinger og en Auger innmatningsskrue fra All-Fill for finere mel og blandinger. Slik fikk de kontroll på vekten til hvert produkt. 

Gjennom luke i gulvet
Begge innmaterne står samlet i etasjen over selve pakkemaskinen. Gjennom en luke i gulvet tres påfyllingsrøret ned til flow-wrap-maskinen, og gjennom røret slippes riktig mengde av den glutenfriblandingen som til enhver tid skal pakkes.

- Vegatronicen står på skinner, slik at vi enkelt og presist flytter den frem og tilbake mellom Auger-filleren og multihodevekta. Dermed kan vi raskest mulig pakke det som til enhver tid skal i poser, forklarer pakkerileder Tine Halvorsen engasjert. 

Med kjappe skritt og erfarne bevegelser har Halvorsen flyttet pakkemaskinen over til luka med innmatningsskruen, justert sveiseverktøyet på Vegatronicen til riktig type pose for blandingen som skal pakkes og gjort rent multihodevekten slik at den er klar for neste produkt. 

50 poser i minuttet
Ut av pakkemaskinen kommer avanserte quattro-seal ståposer i to forskjellige størrelser og doy bag med zip. Vegatronic’en produserer inntil 50 ferdigfylte poser i minuttet av de forskjellige glutenfrie blandingene. 

Derfra transporteres posene på transportbånd for kontroll. De må først gjennom røntgenkontroll for sjekk av fremmedlegemer, deretter på en sjekkvekt, før posene pakkes i esker for utsendelse til butikk.

-Tidligere importerte vi glutenfrie produkter, men for et stadig voksende marked følte vi ikke at vi hadde riktig produkt for det norske markedet. Så vi satte vår innovative utviklingsgruppe på saken. Kravet var norske smaker og trygghet, sier Fag og Prosjektdirektør i Norgesmøllene AS, Bent Solbakken.

10 forskjellige produkter
Utviklingsgruppa kom opp med 10 forskjellige glutenfrie produkter. Samtidig jobber Norgesmøllene tett med Søliaki-forbundet og har investert i helt nytt laboratorieutstyr for test og målinger. 

- Slik sørger vi for at tryggheten av våre glutenfrie produkter holder mål samtidig som kompetansen heves hos oss i Norgesmøllene AS. 

Han forteller at produktene har blitt godt mottatt i markedet og at tilbakemeldingene har vært overveldende. - Glutenfri-satsingen vår har vært en suksess. Markedsandelene øker og i tillegg har vi ansatt to nye årsverk for å holde unna etterspørselen. 

Det blir lansert to nye posemikser i løpet av året blant annet lapper og vafler. 
- Ellers har vi helt ny glutenfri produktserie på gang, men det kan jeg ikke si noe om enda, avslutter Solbakken hemmelighetsfull. 


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2018-03-08

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
pakkelinjer pakkemaskin pakkemetoder pakketeknologi

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.


HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC