Åtte av ti sender fra seg tilgriset plastemballasje
Bare én av seks nordmenn kan med hånden på hjertet si at de aldri leverer inn tilgriset plastemballasje. Foto: Johnny Syversen

Så mange som 1,8 millioner husholdninger sender til tider tilgriset plastemballasje til gjenvinning, viser en ny måling. Det gjør gjenvinningen vanskelig.

Uvanen truer med å sause det til for den norske gjenvinningsinnsatsen.

77 prosent slurver
– Folk flest er blitt flinkere til å levere inn plastemballasje de siste 5-10 årene, og de fleste er også påpasselige med at emballasjen er tom og ren, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge. - Dersom alle lager et nyttårsforsett om å bli litt flinkere i 2018, kommer vi til å få en stor miljøgevinst.
 
Hvert år leverer vi inn over 30000 tonn plastemballasje. Imidlertid gjør mat- og andre produktrester at gjenvinningsarbeidet blir vanskeligere.

En landsrepresentativ måling utført av TNS viser at 77 prosent av oss nå og da leverer skitten emballasje i innsamlingsordningen for plastemballasje. Det tilsvarer drøyt 1,8 millioner av landets 2,38 millioner privathusholdninger.
 
Skyll plasten, eller kast den i restavfallet

Røine forteller at om lag 80 prosent av den innsamlede plasten blir materialgjenvunnet til nye plastprodukter etter å ha blitt sortert i et halvt dusin ulike kvaliteter. Hun har følgende oppfordring til alle som kildesorterer plastemballasjen sin.
 
– Vær så snill å bare legg tom plastemballasje i plastreturen. Det beste er selvsagt at du skyller vekk produktrestene eller eventuelt gir emballasjen en omgang med oppvaskbørsten. Men dersom det ikke går, er det mye bedre at du kaster den skitne emballasjen i restavfallet, sier Røine.
 
I målingen svarer 7 prosent av respondentene at de ofte leverer skitten emballasje i innsamlingsordningen for plastemballasje, mens 23 prosent gjør det av og til. 46 prosent svarer at de sjelden gjør det, mens bare 17 prosent med hånden på hjertet kan si at de aldri leverer inn tilgriset plast.


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2017-12-07

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
gjenvinning husholdningsavfall plastemballasje plastgjenvinning sortering

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC