...
Nesten alt plastavfall i havet kommer fra 10 store elver
Forskere anslår at mellom 88 og 95 prosent av havplasten er fraktet via 10 store elver.
Organisasjonen Waste Free Oceans har utviklet et nett som fanger opp plast og som kan bli satt ut i de 10 elvene. 

En fersk undersøkelse fra det tyske Helmholtz-instituttet viser at så mye som 95 prosent av plastavfallet i havet kommer fra 10 store og navngitte elver.

Det har vært kjent fra før at mye av plasten som havner i havene, har drevet ditt fra elver, men at dette skulle utgjøre så mye, er nytt.

Forskerne anslår at mellom 88 og 95 prosent av havplasten er fraktet via 10 store elver. Dette kom de frem til etter å ha undersøkt 79 plasser ved 57 større elver rundt om i verden. Da materialet ble analyser, viste det overraskende resultatet at det aller meste kommer 10 store elver, og de fleste av disse ligger i Asia.

De 10 elvene som topper plastforurensningen er:
Yangtze, Kina
Huang He, Kina
Hai He, Kina
Zhujiang, Kina
Mekong, Kina, Laos, Burma, Thailand, Vietnam, Kambodsja
Indus, Pakistan
Ganges, India
Amur, Sibir (Russland)
Nilen, Egypt
Niger, Vest-Afrika

Fører med seg  plastavfall
Ifølge forskerne fører elvene med seg store mengder plastavfall som til slutt havner i havene. Ganges i India beregnes å føre med seg cirka 600 millioner kg plastavfall i Bengalbukta. Kinesiske Yangtze har med seg cirka 350 millioner kg plastavfall som havner i det Østkinesiske havet.

Felles for disse elevene er at de – foruten å være «transportører» av plastavfall av alle slag – renner gjennom områder som helt eller delvis har store befolkningsmengder.

- Disse elvene renner gjennom land der mengden plastavfall per capita er svært høy, på grunn av manglende eller dårlig gjennomført lovfestet innsamling, deponering eller gjenvinning av plastprodukter, sier Christian Schmidt, hydrogeolog ved Helmholz-semteret for miljøforskning i Leipzig.

De tyske forskerne sier at dersom man halverer plastavfallet som renner i de 10 elvene, ville man redusere den totale mengden elvebåret plast i verden med 45 prosent.

Vil fange plastavfall med nett
Organisasjonen Waste Free Oceans (WFO) har utviklet et nett som fanger opp plast og som kan plasseres i elver eller dras med mindre båter langs elver, havner og kyster. 

WFO planlegger å installere en slik plastfanger i en kanal i Mumbai.

Et vellykket pilotprosjekt kan medføre at flere slik filtreringsnett skal kunne installeres for å redusere plastavfallet fra de 10 navngitte elvene.


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2017-11-01

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
havplast marin forsøpling plastavfall

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.


HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC