Fremtidens plastemballasje i støpeskjeen i FuturePack
Ved hjelp av kjemisk materialgenvinning vil man lage ny PP og PE av biomasse og innsamlet plastemballasje.

Emballasjeforsk-prosjektet FuturePack er et ambisiøst prosjekt der målet er å utvikle fremtidens plastemballasje for sirkulær økonomi.

Eirik Oland, Head of External Affairs i Grønt Punkt Norge, opplyste om status for prosjektet på Innovasjons- og optimeringsseminar på Fornebu 24. august.

Vil smelte om plastavfall
- Prosjekt skal utvikle en omfattende kunnskapsplattform for norsk produksjon av bærekraftige emballasjematerialer fra norsk biomasse og polymeravfall i tråd med prinsippene for sirkulær økonomi, sa Oland.

En del av plasten som samles inn kan ikke materialgjenvinnes med dagens metoder. Det kan for eksempel skyldes at den er skitten, at den består av flerlagslaminat der lagene ikke kan skilles fra hverandre, at den har en farge som ikke kan leses i automatiske sorteringsanlegg eller at det er en sleeve.

Denne plasten blir i dag brent, det vil si energigjenvunnet i stedet for materialgjenvunnet. For å tilfredsstille EUs krav til økt materialgjenvinning, tar FuturePack sikte på bruk av katalytisk pyrolyse av biomasse og innsamlet plast for å genere nye plastmaterialer som PP og PE.

Kan ende opp med en helt ny cracker i Bamble
- Opprinnelig så vi for oss å benytt tang og tare som råvarer, men det viser seg at disse gjør en utmerket jobb for økosystemet i dag. Sukker og mais er mer egnet som råstoff, fordi de vokser veldig fort. I tillegg ser vi for oss å bruke pyrolyse fra innsamlet havplast.

Oland forteller at prosjektet foreløpig er i en fase der råvaresituasjonen kartlegges. I videre faser skal man finne ut av råvarekomposisjon og energi/masse-effektivitet ved konvertering til plastråstoff.

Deretter skal logistikkostnader, prosesserbarhet, verdiskapingspotensial og relevante industripartnere kartlegges.

- Får vi dette til, vil vi ha utviklet et verktøy som er til nytte for hele Europa. Det kan også resultere i at en cracker til milliarder i Bamble blir realitet, sa Oland.

Deltakere i FuturePack
Norner, Nofima, PFI, Østfoldforskning, NTNU, Bama, BEWi, Elopak, Grønt Punkt Norge, Mills, NorgesGruppen, Nortura, Orkla, Roaf, Tine, Ineos, Unilever, Epro, Forskningsrådet.


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2017-08-30

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
Biomasse materialgjenvinning plastemballasje pyrolyse sirkulær økonomi

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC