Ocean Cleanup starter plastsamling i Stillehavet
The Ocean Cleanup har utviklet et system som bruker kraften i havstrømmene til å samle opp plast som flyter nær vannoverflaten.

Stiftelsen Ocean Cleanup annonserer at de vil begynne å samle opp plast i området som kalles Great Pacific Garbage Patch i løpet av de neste 12 månedene.

I dette området i det nordlige Stillehavet sørger havstrømmene for at enorme mengder plastavfall konsentreres. The Ocean Cleanup har utviklet et system som bruker kraften i havstrømmene til å samle opp plast som flyter nær vannoverflaten. Plasten stanses av store flytende bommer og ledes til et oppsamlingspunkt.

Har funnet en løsning
Å gjøre systemet robust nok til å kunne operere i verdenshavene har vært en utfordring for stiftelsen, men nå mener de å ha en løsning som vil fungere.

– Forbedringene som ble annonsert i dag innebærer at vi lanserer et mobilt, eller drivende, system. Heller enn å feste de flytende barrièrene til havbunnen på store dybder, vil Ocean Cleanup bruke havanker som sørger for at de flytende filtrene beveger seg saktere enn plasten, skriver stiftelsen i en pressemelding.

I stedet for å sjøsette én gigantisk barrière planlegger man nå å lage flere mindre filtersystemer. Testingen av den nye teknologien vil starte utenfor USAs vestkyst mot slutten av 2017.

Vil tømme verdenshavene for plast
The Ocean Cleanups mål er å tømme verdenshavene for plastsøppel. Men selv om de  skulle klare å sveipe opp flytende plastavfall, er problemet langt fra løst. Geir Wing Gabrielsen hos Norsk Polarinstitutt påpekte overfor TV 2 i mars at 70 prosent av plasten i havet, faller til sjøbunnen.

– Man kan si at The Ocean Cleanup jobber med toppen av isfjellet, sa Gabrielsen til TV2.

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett sju millioner kroner ekstra mot marin forsøpling. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) kaller forsøpling av havet for en av de største miljøutfordringene verden står overfor.

– Marin forsøpling og spredning av mikroplast i havet forverrer det marine økosystemet og naturmangfoldet, og det svekker arbeidet med en bærekraftig utvikling, uttalte Helgesen da revidert nasjonalbudsjett ble presentert 11. mai.PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2017-05-30

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
marin forsøpling plastemballasje

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC